Hepatit virüsü çeşitli bulaşma yolları ile vücuda girer. En çok görülen bulaşma yolu kandır. Klinik olmayan, hijyen ve steriliteye dikkat edilmeyen ortamlarda hepatit ve benzeri virüslerin bulaşma riski yüksektir. Hepatit virüsü karaciğeri yaygın olarak tutabilir. Karaciğerde iltihap ve zedelenme yapar. Ülkemizde en az 3,5-4 milyon kişi hepatit virüsü ile enfektedir.
Viral hepatit hastalığının çeşitli klinik belirtileri vardır. Akut veya kronik olabilir, beraberinde safra yolları tıkalı veya açık olabilir, sarılık eşlik edebilir, etmeyebilir. Yaygın nekroz ve iltihap sonucu siroza kadar uzanan karaciğer hasarı olabilir. En yaygın olanı hepatit B virüsüdür kan ve kan ürünleri ile en çok bulaşır.
Hepatit Olan İnsanlardaki Belirtiler
Ateş, iştah azalması, karın ağrısı, vücutta döküntüler, eklem ağrıları, ciltte kırmızı döküntüler, ürtiker, ağrılı yumuşak karaciğer hastalığın ilk evrelerinde gözlenir. Hastalığın ileri evrelerinde karaciğer harabiyeti artabilir, beyin hücrelerinin hasarına ensefalaopatiye kadar uzanabilir. Kronik hepatitli hastalarda virüs taşıyıcılığının yanında zaman zaman ataklar gözlenebilir. Böylesi hastalar, karaciğer enzimlerine bakarak takip altına alınmalıdır.
TEDAVİSİ
Kliniğimizde sebebe yönelik bütüncül bakış açısıyla hasta ele alınıp bir tedavi programı oluşturulur. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin seçimi, kombinasyonları, dozu, sırası kişiye göre farklılık gösterir. Bunun için kişinin iyi değerlendirilmesi önemlidir. Hekimlerimiz muayene sonrası geleneksel tedavi yöntemlerinden uygun olan kombinasyonları hastaya uygun dozlarda seçerek tedavi sürecine başlanır.