FİTOTERAPİ
Bitkiler sağlıklı hayatı destekleyen canlılardır. Kaliteli nefes almamızı, beslenmemizi, barınmamızı giyinmemizi sağlayan, belirli hastalıklarımızı tedavi eden hep onlardır.
Yaklaşık 150 yıl öncesine kadar ilaçların çoğu bitkilerden elde edilen maddelerden oluşturuluyordu. Sentetik ilaçların ortaya çıkışı önce mucize olarak algılandı ama yan etkileri giderek büyüyen bir problem haline gelince bitkilere geri dönüldü.
Allah’ın bir nimeti olarak görülen, ruh sağlığımızın beden sağlığımızdan ayrı düşünülmediği kadim bilgeliğin şifa anlayışı ve teknikleri, irfan medeniyetimizin önemli bileşenlerinden birini bitkisel tedaviler oluşturur.
Modern tıbbın ulaştığı tedavi imkânları sınırlıdır. Modern tıbbın sağladığı çözüm yollarının telafi edilemez yan etkileri vardır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp böylelikle günümüzün derinden araştırılmaya değer ihtiyaç konuları arasına girdi.
Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem vitamin ve mineral kaynağı hem de hastalıkların tedavisi için kullanılmış mucizevî canlılardır. İnsanların ilk zamanlarından beri bitkilerin insan yaşamı üzerinde olumlu bir etkisi olmuştur. İşte bu bakımdan, fitoterapi en basit anlamıyla “bitkilerle tedavi” anlamına gelir. Geleneksel bilgilerle bilimin birleşmesi sayesinde ortaya çıkmıştır. Bitkilerin tamamının ya da bir kısmının kullanılarak ilaçlar hazırlanması ve bu sayede hastalıkların önlenmesi veya tedavisi şeklindedir. Zaten fitoterapide kullanılan bitkilere de şifalı bitkiler denir.
Fitoterapinin Faydaları
• Fitoterapi tek başına bir tedavi yöntemi değil, aslında yardımcı bir tedavi yöntemidir. Fitoterapinin başarısı bitkilerle diğer tedavilerin birleştirilmesi sayesindedir.
• Fitoterapi yalnızca hastalık tedavisinde değil, vücudun desteklenmesinde de kullanılır. Fitoterapi sayesinde vücudun direnci artar ve hastalıklara karşı görünmeyen bir koruma kalkanı oluşur.
• Fitoterapi kronik yorgunluğun önüne geçerek, vücuda zindelik katar.
• Fitoterapi sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller sağlanır.
Hem hastalıkların tedavisinde hem de tedbir amaçlı olarak yüzyıllardır şifalı bitkiler kullanılmaktadır. Ancak bilinmesi gereken önemli bir husus, bu bitkilerin tedavi edici etkisi çok yavaş ortaya çıkar, kalıcı olur ve tamamen doğal bir tedavi metodudur. Diğer tedavi yöntemlerine göre de daha ekonomiktir.
Fitoterapinin Başarılı Olduğu Hastalık ve Alanlardan Bazıları:
Migren, diğer baş ağrıları
Atardamar ve toplardamar kan dolaşımı bozukluğu
Kalp hastalıkları, tansiyon problemleri
Alerji, cilt hastalıkları
Solunum yolları hastalıkları, astım
Romatizma, osteoporoz
Hormonal dengesizlikler
Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri
Üşütme, nezle, sinüzit, grip (Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları)
Aşırı kilo, kilo alamama
Kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik
Kadınlarda buhran dönemi, menopoza giriş zorlukları
Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
Tiroit bezi hastalıkları
Kemoterapi sonrası tedavi
Şeker hastalığı
Böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları
Karaciğer ve safra kesesi hastalıklar
Burada en önemli husus bitkilerin faydalarından istifade etmek, bitkilerin doğru şekilde kullanılmaları ile mümkün olabilmektedir. Bilinçsiz kullanım tedavi etmek bir yana, pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Eğer bitkilerin şifasından faydalanmak istiyorsanız öncelikle bir hekime danışmalısınız. Hekimin önerdiği bitkiyi, önerdiği şekilde ve dozda kullanmanız gerekiyor.