Derideki birçok şekilde kendini gösteren, özellikle kızarıklık, küçük kesecikler, kuruma, çatlak, pullanma, belirtileri ile kendini gösteren iltihabi lezyonlardır. Egzamaya sebep olarak; allerjik maddeler, ultraviyole, radyasyon, ısı, nem, enfeksiyonlar, ilaçlar, psikolojik, genetik faktörler gösterilebilir. Deriye fiziksel ve kimyasal etmenlerin teması sonucu egzama lezyonları oluşabilmektedir. En sık görülen mesleki deri hastalığıdır. Şampuan, sabun, deterjan, yağlar, gıda maddeleri, bitkiler, metaller önemli egzama yapan maddelerdir.
Egzamada cildin verdiği bu tepkinin sebebi çok anlaşılamasa da Tarama hacamatının metabolizmayı yani vücudun çalışma sisteminin resetlenmesi çok belirgin bir etki sağlar. Hacamatla egzama tedavisinde asıl olan vücudun verdiği bu fazladan cevabı teskin edip rahatlatmaktır. Hacamat tedavisinin ikinci ayağını egzamaya sebep olan amillerden kimyasallardan, kısacası iç ve dış sebeplerden vücudu temizlemektir. Bunun egzamayı önlemeye çok katkısı olur. Hacamat tedavisinin egzamaya üçüncü önemli etkisi vücuttaki kortizon salgısını artırıp hastalığa karşı vücudun orijinal kortizonundan yararlanmaktır. Hacamatla egzama tedavisinin en son ayağını tarama hacamatı olan hastanın psikolojik olarak rahatlamasıdır. Psikolojinin bozukluğu veya stres fazlalığı egzamanın önemli sebeplerindendir. Tarihte insanlar özellikle deri hastalıklarında hacamatı çok kullanmışlardır. Toksinler ve hücre atıkları vücudumuzdan atılmadığı zaman sık sık egzama benzeri deri lezyonları, yağlanma, kaşıntı şeklinde kendini gösterir. Karaciğer ve böbrekler yabancı madde eliminasyonunu yeterli miktarda yapmazsa egzama lezyonları vücudumuzda daha çok artar. Hacamat tedavisi egzama lezyonlarının hızlı iyileşmesini, kızarıklık ve ödemin biran önce düzelmesini sağlar. Hacamat kupalarını cilde koyduktan sonra o bölgede damar ve sinirler üzerinde baskı kalktığı için iyileşme süreci daha da hızlanır. Hastalar böylece rahatsız oldukları istemedikleri egzamatöz görüntülerden biran önce kurtulurlar.
TEDAVİSİ
Kliniğimizde sebebe yönelik bütüncül bakış açısıyla hasta ele alınıp bir tedavi programı oluşturulur. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin seçimi, kombinasyonları, dozu, sırası kişiye göre farklılık gösterir. Bunun için kişinin iyi değerlendirilmesi önemlidir. Hekimlerimiz muayene sonrası geleneksel tedavi yöntemlerinden uygun olan kombinasyonları hastaya uygun dozlarda seçerek tedavi sürecine başlanır.