Ürtiker cildin yüzeyinde, yuvarlak hatlı, dairesel görünümlü, canlı kırmızı veya soluk, ödemli, kaşıntılı kabarıklıklardır. Akut ürtiker 6 haftadan daha kısa, kronik ürtiker 6 haftadan daha uzun süren ve haftada en az iki kez tekrarlayan ürtikerdir. Genel populasyonda görülme sıklığı %1 ile %30 arası değişmektedir.
Fiziksel ve veya kimyasal uyaranlar bunlar hacamatla temizlenmesi mümkün olan ağır metaller, ilaç katkı maddeleri, gıda koruyucu maddeleri, toksinler, iltihabi faktörler, yabancı proteinler, kimyasal ajanlar vs. mast hücrelerinden histamin salımına neden olur. Histamin ve diğer mediyatörler damar geçirgenliğinde artışa neden olur. Böylece plazma proteinleri damar dışına çıkar buda kaşıntı, ödem , kızarıklık, ısı artışına neden olur.
Ürtiker kaşıntı hastlığı; enfeksiyon, kimyasal, biriken yabancı maddeler, bakteri, mantar virütik ajanlar, ilaç ve gıda katkı maddeleri nedenleri ile oluşurken yarıya yakın bölümünde neden belirlenememiş psikolojik ve toksikolojik ajanlar sorumlu tutulmuştur. Bütün bu nedenlerin vücuttan uzaklaştırılmasında ve psikolojinin rahatlatılmasında en etkili yol Tıbbi hacamattır.
Ciltteki lekelerin büyüklüğü birkaç milimetre olabileceği gibi daha geniş boyutlarda olabilir. Tek yada çok sayıda leke bir arada olabilir. Ürkiker genellikle anjio ödem ile birlikte olur. Ürtiker cilt yüzeyinden biraz kabarık görünür. Ödem görüntüsü genel olarak 2-3 gün içinde kaybolur.ödem genellikle yüz gözkapakları üzerinde görülür. Ürtiker bazı vakalarda solunum sistemini etkileyip nefes darlığı yapabilir.
Hacamatla ürtikerin tedavisinde genel olarak hastalığın kökten tedavisi mümkün değildir. Çok nadir başlangıç vakada sebebe yönelik tarama hacamatı ile radikal tedavi mümkün olabilmektedir. Tıbbi hacamatla ürtiker tedavisinin temel prensibi ürtikere neden olan psikolojik ve kimyasal iç ve dış nedenleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Hacamat tedavisinin de temel prensibi vücudun içindeki hastalık yapıcı sebepleri dışarı almaktır. Ürtiker hastalığının sebep ve sonuç metabolitleri ciltte vücudun en az hareketli durağan bölgelerindeki kılcal damarlarda birikme eğilimindedir. Bu bölgelere yapılacak tarama hacamatı hastalarda belirgin rahatlama sağlamaktadır. Bu noktaların seçimi ürtiker hastalığının neden ve sonuçlarını bilen hekimler tarafından tespit edilmelidir. Tıbbi hacamat eğitimi almış el becerisi olan hekimlerimizin yapacağı altı aylık veya yıllık tarama hacamatı ile hastalar diğer tedavilerden alamadıkları sonuçların kat kat fazlasını alıp rahatlarlar. Ne yazık ki günümüzde ürtiker hastalığı konusunda medikal ve diğer alternatif yöntemler çok yetersiz kalmıştır. Akupunktur tedavi noktaları bilgisi ile kombine edilen hacamat tedavisinin sonuçları başarılı olmaktadır.
Dr. Turanşah Tümer