Uykunun kalitesi, süresi, zamanlamasındaki değişikliklerle kendini gösteren uykuda artış, azalma, uykuyu başlatma, sürdürme sorunları olarak tanımlanır. Uyku-uyanıklık düzeni bozulması en çok stres faktöründen etkilenir.
Araştırmalar çocuklarda ve erişkinlerde %20-30 oranında uyku bozukluğu olduğunu gösterir. Kliniğimize başvuran hastaların genelinde uyuyamama, çok uyuma veya uykudan yorgun kalkma şikayetleri vardır.
Uyku problemi olan erişkin ve çocuklar, hekime başvurduklarında şu belirtilerden bir veya birkaçını gösterirler. Güçlükle uykuya dalarlar yada uyuyamazlar. Gündüz özellikle öğleden sonra ikindi vakitlerinde uyuklamak isterler. Uyku sırasında huzursuz istenmeyen hareketler yaparlar. Sakin bir uyku uyuyamazlar. Bir kısımda kabus görme bozukluğu olabilir. Dış uyaran olmadan korkutucu rüya görebilirler. Bu duruma çığlık atma ağlama eşlik edebilir. Bu gibi durumlar sonrasında kişi yaşadıklarını uyandıktan sonra hatırlamayabilir.
Uyku bozukluklarının sebeplerinden biri enfeksiyonlardır. Özellikle çocukluk çağlarında geçirilen sık boğaz enfeksiyonları obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesine sebep olur. Buradaki etken büyümüş tonsiller ve adenoidlerdir. Tıbbi hacamat bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve ödem çözücü özelliğinden dolayı çocuk ve erişkinlerde sık enfeksiyonu önler. Hasta olunsa bile semptomları ağır olmayacağı için hacamat yapılan vücutta uyku kalitesi artar. Tıbbi Hacamat Akut uyku bozukluklarında kahilden ve kafadan yapılırsa kısa sürede etkisi gösterir. Tarama Hacamatı yapılan insanlar da psikolojik denge oluşmaya başladığı için uyku öncesi hayat düzene girmeye başlar. Okuma şarkı söyleme, sakin insani diyaloglar uyku kalitesini artırmaya çok katkısı olur. Tıbbi hacamatla arındırılarak detoks olan hastalarımızda uykuya rahat dalma, uykudan sabahları erken, dinlenerek, dinç kalkma şeklinde belirtilere sıkça rastlıyoruz.
Tıbbi hacamat ile uyku bozukluklarının tedavisinde uyku esnasında huzursuz bacak, anormal hareket şikayetleri ile gelen hastalarda psikolojik tedaviyi ön plana alır. Tarama hacamatı kürleri altı ayda bir yapılan hastalarda şikayetlerde ciddi rahatlamalar gözlenir. Anksiyete bozukluğu, depresyon, psikopatilerde, şizoid kişilik bozukluklarında uyku sırasında anomal hareketler ve huzursuz uyuma hali vardır. Hacamat sonrası yapılacak akupunktur seansları ile endorfin ve serotonin miktarında artışla kişiye “çakır keyf” hali gelir. Uyku bozukluklarında hacamat ve akupunktur kombinasyonu oldukça kalıcı etkiler oluşturur. Uyku öncesi yaşantısı düzelen insanın uyku bozukluklarıda düzelmeye başlar.
Dr. Turanşah Tümer