Derinin bakteriyel enfeksiyonları, genellikle streptokoksik veya stafilokoksik enfeksiyonlardır. Bakteri genellikle kan ve lenf yolu ile yayılır. Bakteriyel enfeksiyolardan biri olan Sellülit genellikle bacaklara yerleşen ağrılı, lokal ısı artışı olan, kırmızı renkte, ödemli, sınırları net olmayan lezyonlardır. Peteşi nekroz ve bül lezyon üzerine yerleşebilir. Deriyi hasta eden bakteri kan veya vücut içindeki odak bir apse yoluyla bulaşabilir. Eğer medikal tedavilerle birlikte bağışıklığı kuvvetlendiren ve bölgesel iltihap temizliği yapan tıbbi hacamat tedavisi yapılmazsa cilt altın da apse, yakın eklemlerde artrit, kemiklerde iltihap, damar içinde bakteri artışı, kanda pıhtılaşma eğilimleri(tromboflebit) görülebilir. Bir diğer bakteri enfeksiyonu Folikülit de kıl kökü iltihabı olur. ortasında kıl bulunan kırmızı renkte, deriden kabarık lezyonlardır. Genellikle saçlı deri, sakal ve bacaklarda görülür. Zamanında tedbir alınmazsa deri altında derin apseleşmeler olur. Alınacak tedbir tıbbi hacamat tedavisi ile diğer medikal tedavileri birlikte uygulanmasıdır.
Tıbbi hacamat tedavisi ile medikal tedavi birlikte derinin bakteriyel enfeksiyonlarına karşı mücadele çok etkili olur. Derinin bakteriyel enfeksiyonlarında medikal tedaviyi güçlendirmek için hacamatla yapılacak detoks ve bağışıklığı güçlendirecek uygulamalar komplikasyon oluşumuna engel olup yüzgüldürücü sonuçlar almaya sebep olacaktır.
El sırtı, parmak, tırnak çevresinde, yüz, boyun, dudakta, ayak tabanında, görülen siğillerin sebebi HPV(human papilloma virüs) tür. Bir diğer sık karşılaşılan virüs Herpes isimli virüstür. Genelde ciltte, dudak çevresinde, genital bölgede görülen uçuk denen lezyonları yapar. Derinin viral hastalıklarından zona da vücudun bir yarısında olan dermatomlarda sıklıkla görülür. Viral hastalıklarında ilerleyip vücudumuza zarar vermemesi komplikasyonların gelişmemesi için tedavi edilmesi gerekir. Hacamatın derinin viral enfeksiyonlarına etkisi iki yönden önemlidir. Bilindiği üzere bütün mikrobik hastalıklarda bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Bağışıklık sistemini bir insanda en çok zayıflatan sebebin stres ve psikolojik travmalar olduğu bilinir. Viral enfeksiyonlarda bu durum kendisini çok çabuk gösterir bir stres hemen sonrası dudakta uçuk çıkmasına çoğu insan şahit olmuştur. Viral enfeksiyonlarda modern tıp çok yeterli değildir. Buna rağmen antiviral ilaçlar kullanılsada yıllık kürler halinde tarama hacamatı yaptıran insanlarda viral enfeksiyonlar yok denecek kadar az görülür. Çünkü tıbbi hacamat tedavisi viral enfeksiyonlara karşı hem stres ve psikolojik travmaları tedavi eder hemde bağışıklık sistemi hücreleri olan akyuvarların miktarını artırarak vücudumuzu mikroplara karşı güçlendirir.
Dr. Turanşah Tümer