Hacamat tedavisinin yapıldığı yerin durumu ve O yerdeki şartlar tedavinin gidişatını çok etkiler. Öncelikle Hacamat tedavisinin yapıldığı yer havalandırması çok iyi olmalıdır. Ortamda oksijeni bol temiz hava olmalıdır. Işıklandırma ve nem hacamat tedavisi esnasında hem çalışan hemde tedavi olanların sağlığını etkileyeceği için optimum şartlarda olmalıdır. Işıklandırmanın yetersiz olduğu bir alanda hacamat yapılması çok çeşitli riskler taşır.
Hacamat tedavisinin tıbbi şartlarda, tıbbi bilgiler ışığında yapılmasına tıbbi hacamat denir. Hacamat tedavisinde kullanılan malzemeler çok kaliteli olmalıdır. Hacamat tedavisi dokundurma çok yüzeysel çizik atmayı gerektirdiği için kullanılan malzemelerin kalitesi önem arz eder. Hacamat yapılacak ortam tıbbi hacamat yapılabilme şartlarını taşırsa tedaviden çok olumlu yanıtlar alınması mümkün olabilmektedir. Hacamat yapılacak ortam günlük temizliği yapılan hijyenik, duvarları temiz boyalı, yeterli havalandırma ve ışıklandırması olan, streil malzemelerin kullanıldığı, sağlık eğitimi almış personelin olduğu bir ortam olmalıdır. Böyle bir ortamda kullanılacak muayene masası, üzerindeki örtülerin ve diğer malzemelerin hastaya özgü tek kullanımlık olması çok önemlidir. Mümkünse böyle bir ortama hasta refakatçisi veya yakını alınmamalıdır. Hacamat tedavisinin yapıldığı yerde çöp kutuları ağzı kapalı olmalıdır. Hacamat çiziği atılacak bistüri ve kupalar tek kullanımlık olmalı mümkünse geleneksel ve hijyenik olan ateşle cam kupa kullanılarak negatif basınç oluşturulmalıdır. Tıbbi hacamat tedavisi yapılacak ortamda başkasına ait en küçük bir kan lekesi olmamalıdır.
Hacamat tedavisi küçük bir cerrahi girişim olduğu için sağlıklı koşullarda yapılmalı. Sağlıksız koşullarda yapılmamalıdır. Vücudun içine girilen her girişim risk taşıyacağı için, hacamat yapılan koşullar önemlidir. Herhangi bir ortamda sandalye veya çekyat üzerinde hacamat yapılmamalıdır. Hacamat yaparken genelde dikkat edilmeyen hususları şöyle sıralayabiliriz. Ortam havasız, tozlu, yetersiz ışıklandırmalı olabilmektedir. Kullanılan malzeme steril bistüri olması gerekirken steril olmayan jilet kullanılabilmektedir. Bu da kan hastalıklarının kişiden kişiye geçişini kolaylaştırmaktadır. Ateş ve cam kupa yerine vakumlu plastik kupa kullanılabilir ancak bu tür kupaların kaliteli ve steril olması önemlidir. Ventili bozuk veya kalitesiz olursa hacamat kanı içeren kupa düşüp etrafa kan saçılıp hijyeni bozabilmektedir.
Hacamat tedavisinin nerede nasıl yapılacağı hakkında bilgi ve eğitim alınmalı ortam ona göre düzenlenip, sürekli temizlik, hijyen ve steriliteye dikkat edilmeli, Malzemeler kişiye özgü tek kullanımlık olmalı. Bu hazırlıklar yapıldıktan sonra tıbbi hacamat uygulamasına geçilmesi artık bir sağlık kuralı olmalıdır.
Dr. Turanşah Tümer