Akupunktur, acus-iğne ve puctura-batırmak kelimelerinden meydana gelmiştir. Vücuda özel iğneler batırılarak tedavi ve hastalıklardan korunma sağlayan bir bilim dalıdır. Günümüzde akupunktur, alternatif gibi görünen tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak pozitif bilimler arasında yerini almıştır. İlaçlara karşı alerjik reaksiyonların ve organizmanın reaksiyonlarının artması bazen de ilaçların tesir göstermemesi veya yan etkilerinin ortaya çıkması gibi ilaçlara bağlı problemler çağdaş tıbbın temel problemlerini oluşturmaktadır.
Bu problemler sebebiyle insanlarda ilaçlara karşı bir antipati oluşmuştur. Akupunkturun başlıca üstünlüklerinden birisi, bu problemlerin olmamasıdır.Akupunkturun esas özelliği, organizmanın dahili imkanlarını seferber edip, dışarıdan organizmaya hiçbir madde almadan hastalığı tedavi etmesidir. 1896 yılında Taylor, beynin halen keşfedilmemiş bir eczane olduğunu söylemiştir. Bilindiği gibi hastalık öncesi kişi kendini rahatsız, keyifsiz, zayıf, morali bozuk, halsiz hisseder. Birçok hastalıklar bu belirtilerle başlar. Bazı hallerde ise hastalığın sebebini hiçbir teşhis metodu ile bulmak mümkün olmayabilir.
Böyle hastalar hastalığının sebebini bulma ümidi ile yıllarca muhtelif tedavilerden geçip, ancak hiçbir netice alamayabilirler. Akupunktur uygulanırken, organ ve sistemler arasındaki bozulmuş bağlantılar düzeltilir ve zaman içinde seanslar ilerledikçe bütün organizma normal faaliyetine geri döner.
Organizmanın kendini tamir mekanizması, en iyi iyileştirme metodudur.Bu metodun diğer üstün yanı ise sade olmasıdır. “KİM İYİ TEŞHİS KOYARSA, İYİ DE TEDAVİ EDER” Akupunktur ile birçok hastalığın önünü almak ve onları tedavi etmek mümkündür. Akupunktur ile hiçbir şikayeti olmayan fakat “risk grubu” denilen fertlerde (yağlanma, hareketsiz hayat tarzı, aşırı stres, sigara içme, vb.) koruyucu tedavi alabilirler. Direk olarak akupunktur tedavisine başlanıldığı gibi diğer tedavi yöntemleri iyi sonuç vermediği veya yetersiz kaldığı her yerde akupunktur tedavisi uygulanır.
ANAHTAR KELİMELER: Akupunktur, Akupunktur nedir?,Akupunkturun faydaları,