Hacamat; hastaların birbirine enfeksiyon hastalığı bulaşma riskini önlemek için steril ekipman ile yapılmalıdır. Hacamat tedavisi yapılan noktaların hastanın şikayetlerine uygun tedavi noktaları olması gerekmektedir. Aşırı düşkün, yatalak, çok yaşlı insanlara çok yüzeysel küçük kupalarla bebek dozunda yapılmalıdır. Hacamat yapılan bölge oldukça temiz ve dezenfekte olmalıdır. Ortamda aşırı sıcak olmadıkça klima ve vantilatör bulundurulmamalıdır. Kullanılan bisturi kesinlikle tek kullanımlık ve steril olmalıdır. Çünkü hacamat küçük bir cerrahi girişimdir cerrahi kurallara uyulmalıdır. Bisturi ile yapılan çizikler çok yüzeysel dokundurma çizikleri olmalıdır. Aksi taktirde aşırı kanamalara sebep olabilir. Hastadan veya koruyucu amaçla hacamat yaptıran kişilerden ön bilgiler iyi alınmalı şikayetlerine uygun hacamat yapabilmek için hekim iyi hikaye almalıdır. Araştırılacak hastalık bulguları iyi araştırılmalı gerekirse diğer branşlarla konsültasyon yapılmalıdır. Hastanın bilgilerinin mahremiyetine dikkat edilmeli bilgiler iyi dosyalanıp hastaya yapılan işlemler her gelişte dosya açılıp iyi değerlendirilmelidir.
Tıbbi Hacamat tedavisi yapılması süresince hasta yakınlarından gerekli desteği alacak ilişkiler içinde olunmalıdır. Bazı hastalıklarda aylık, üç aylık , altı aylık kontrol ve takiplerde hassasiyet gösterilmeli bunlar hastaya anlatılmalıdır. Yıl içinde çeşitli dönemlerde hekim asistanı olan personele eğitimler verilmeli, hijyen ve hasta hakları konusunda bilinçlendirilmelidir. Personelin sosyal hakları gözetilmeli izinlerinde istiraat etmesi sağlanmalıdır.
Hacamat sonuç itibarı ile Hz. Muhammed(sav) in tavsiyesi olan bir tedavi olduğu için bu tedavi esnasında sünnet olan hacamat tedavisini hekim bilgi ve becerisi ile yaparak en güzel bir biçimde halkın menfaatine sunulmalıdır. Bu anlamda hacamat tedavisi bir yönü ile kamu hizmetidir.