Bel fıtığı ve bel kayması şikayetlerinde, hekim kontrolünde yapılan tıbbi hacamat tedavisiyle, doğru noktalardan kupalar tutturulursa ve uygun sürede bekletilirse çok olumlu sonuçlar alınabilir. Ancak hacamattan bel fıtığı tedavilerinde yeterli sonuç alınabilmesi için hacamat tedavisi manuel terapi ile kombine edilmelidir. Hacamat tedavisinin bel fıtığına iyi gelebilmesi için hacamat kupalarının hastanın yaş, kilo ve cinsiyetine göre yeterli süre bekletilmesi ve yeterli miktarda çizikle vakumlama yapılması gerekir. Aksi taktirde bunlara dikkat edilmezse kasılmalar, kontraksiyonlar daha da artar ve hastalık şiddetlenir.
Hacamatın bel fıtığına iyi gelmesi için hacamat sonrası yumuşak dokuların, paravertebral kasların gevşemesi, relaks olması gerekir. Kasların gevşemesinin en yüksek olduğu zaman hacamat sonrası 3. veya 4. gündür. Paravertebral kasların en yumuşak olduğu dönemde manuel terapi yapılırsa anatomik olarak vertebralar ve facet eklemlerin normal ölçülerde yerine oturması beklenir. Manuel terapide amaç budur.
Hacamatla bel bölgesindeki yumuşak ve sert dokular detoks olduğu için iyi kanlanacak iyi beslenecek ve zararlılardan, belde ağrı yapan faktörlerden vücut arınacaktır.
Hacamatın bel fıtığına iyi gelebilmesi ancak bel fıtığı başlangıcı olan vakalarda mümkün olabilmektedir. İleri bel kayması veya ileri derecede bel fıtığı vakalarında bir başka deyişle ameliyatlık vakalarda çok iyi sonuçlar alınamamakla beraber bizce her bel fıtığı vakası hacamat ve manuel terapi kombinasyonunu ameliyat veya medikal tedaviden önce denemelidir.
Hacamat tedavisinin bel fıtığına iyi gelmesinin bir sebebi de bel noktalarına yapılan çiziklerle oluşturulan akupunkturun myorelaksan kas gevşetici etkisi ve iyileşmeyi hızlandıran uyarılarıdır.
Hacamat sonrası yapılan manuel terapi ile rotasyonel ve çekme hareketlerinin amacı bel omurlarını yerine oturtarak fıtığa engel olmaktır. Bunlar için bel kaslarının maksimum yumuşaması gerekir. Bel kaslarında olması gereken ön hazırlık maksimum yumuşaklıktır bunu en iyi tıbbi hacamat yapar. Hacamat sonrası yumuşak dokunun en çok gevşediği zaman olan 3.-4. gün manuel terapi yapılır ki tedavi etkili olabilsin.
Hacamat tedavisi sonrası hastaya belini 7-10 gün yük, soğuk, sıcak ve terlemeden koruması gereği ifade edilmelidir. Hatta gündüz kuşak sarılmalı gece yatarken çıkarılmalıdır.